Edese Courant 13 juni 1979
Nieuw boek over Oud-Ede
EDE-“Als je wat vertellen wilt, moet je ook heel wat weten”. Edenaar Henk Nijenhuis heeft zijn plaatsgenoten veel te vertellen, en om die vertellingen te kunnen vastleggen in zijn gisteren verschenen tweede boek, kreeg hij heel wat te horen van oude Edenaren. “Daar ben ik hen dan ook erg dankbaar voor”, zei de heer Nijenhuis gisteren in museum Oud-Ede.“Oud-Ede, vertellingen uit ons dorp”, heet het boek. Nauwelijks twee jaar geleden verscheen zijn eerste pennevrucht, getiteld, Zo was Ede”. Daar zijn er intussen ongeveer tweeduizend van verkocht.
Van het nieuwe boek liggen ook tweeduizend exemplaren klaar voor de verkoop.Burgemeester M.K. van Dijke kreeg in het museum Oud-Ede uit handen van een dame in oud-Veluwse klederdracht het eerste exemplaar. De heer van Dijke zei erg verheugd te zijn met de verschijning van het boek. “Ik neem m’n petje af voor uw prestaties”.“Het boek kan de band tussen oude en nieuwe Edenaren versterken”, aldus de burgemeester.
Onder meer vertelt H.J. Nijenhuis over de eerste vlucht boven Nederlandse bodem, op 29 juli 1910 door luchtvaartpionier J.W.E.I. Hilgers. Van een terreintje op de Doesburgerheide ging Hilgers voor het eerst met een Blériot de lucht in.
Maar ook over de laatste Edese klokkenluider, Albert Hazeleger, verteld Nijenhuis in zijn nieuwste boek. Minstens twee keer per dag beklom Hazeleger van 1916 af, de toren van de Oude Kerk. Ook tijdens begrafenissen luidde Hazeleger de klokken.Begin 1943 werden op last van de bezetters de klokken uit de toren gehaald. Hazeleger stierf aan het einde van dat jaar.
Het boek “Oud-Ede, vertellingen uit ons dorp”, wordt uitgegeven door het winkelbedrijf Vendet-Ede en kost ƒ 17,50. Burgemeester van Dijke ontvangt het eerste exemplaar van het boek “Oud-Ede, vertellingen uit ons dorp” van een dame in Oud-Veluwse klederdracht. Auteur H.J. Nijenhuis (midden) kijkt belangstellend toe.
(Toevoeging: De dame in klederdracht is mevrouw Elly Hendriksen-Hooft. Zij was getrouwd met Egbert Hendriksen, directeur van de Spaarbank voor Ede (later: SNS-bank). Beiden waren zeer betrokken bij de historie
van Ede. Egbert Hendriksen was een kenner van het Edese dialect, en heeft veel teksten daarin geschreven, o.a. voor het periodiek van Oud Ede: "De Zandloper". Jan Kijlstra)